In English

Office 365 on palvelukokonaisuus, joka sisältää laajan valikoiman työkaluja, kuten sähköpostin, kalenterin, tallennustilaa pilvipalvelussa sekä sovelluksia yhteiskirjoittamiseen ja vuorovaikutuksen tueksi. Tältä sivulta löydät yleisiä ohjeita Office 365:n käyttöön, sekä linkit tarkempiin ohjeisiin.

Kirjaudu TUNI Office 365 -palveluun osoitteessa https://portal.office.com TUNI-sähköpostiosoitteella ja -salasanalla.

Linkkejä muihin ohjeisiin:

 

Sähköposti

Sähköposti on käytettävissäsi selaimen kautta (Office 365 webmail) sekä erillisellä tietokoneen tai mobiililaitteen sähköpostiohjelmalla (esimerkiksi Outlook). Palvelu on käytettävissäsi ajasta ja paikasta riippumatta.

Palveluun kirjaudutaan sähköpostiosoitteella, joka on muotoa etunimi.sukunimi@tuni.fi

Sähköpostissasi on 50 gigatavua tallennustilaa ja haittaohjelmasuojaus. Sähköposti sijaitsee pilvipalvelussa. Salasanaasi ei tallenneta pilveen. Palvelu noudattaa Microsoftin palvelusopimusta.

Huomioitavaa

 • Tarkkaile roskapostikansiotasi siltä varalta, että sinne on joutunut sinulle kuuluvia, tärkeitä sähköposteja. Tarvittaessa siirrä tärkeät viestit toiseen kansioon. Halutessasi voit myös muuttaa roskapostin asetuksia.
 • Voit palauttaa viestin roskalaatikosta itsepalveluna 30 vuorokauden Tämän jälkeen sinulla ei ole mahdollisuutta palauttaa viestiä.
 • Emme suosittele postin uudelleenohjaamista. Erityisesti henkilökunnan viestintä työasioissa on syytä hoitaa tuni. fi-sähköpostilla. Uudelleenohjatun sähköpostin vastauksessa lähettäjänä ei näy tuni.fi-sähköpostiosoite.
 • Voit lukea postia myös muilla sähköpostiohjelmilla. Näihin ei ole saatavissa tukea Helpdeskistä.
 • Sähköposti on käytettävissä 7 vuorokautta opiskeluoikeuden päättymisen jälkeen. Henkilökunnalla käyttöoikeus päättyy työsuhteen päättyessä.
 • Käyttämällä tuni.fi-sähköpostia sitoudut noudattamaan Tampereen korkeakouluyhteisön sähköpostisääntöä.
Ohjeet:

 

Kalenteri

Voit käyttää kalenteria selaimen (Office 365 -palvelu) sekä tietokoneelle tai mobiililaitteeseen asennettavan erillisohjelman (Outlook) kautta. Kalenterin kautta voit lähettää kokouskutsuja ja liittää tapahtumiin muistiinpanoja tai linkin verkkokokoukseen.

Kalenterisi vapaa/varattu-tilanne on kaikkien yliopistolaisten nähtävissä. Muut käyttäjät eivät kuitenkaan näe tarkempaa tietoa kalenteritapahtumistasi, ellet anna laajempia oikeuksia toisille käyttäjille.

Kalenterivarauksen tekeminen:

Outlook-ohjelma

 • Avaa kalenterisi ja paina “Uusi kokous”.
 • Kirjoita “Vastaanottaja”-kenttään kokoukseen osallistuvien sähköpostiosoitteet tai hae ne osoitteistosta.
 • Valitse yläpalkista “Aikatauluavustaja”. Ruudulle avautuu ikkuna, josta näet valittujen henkilöiden kalentereiden vapaa/varattu-tiedot.
 • Kun löydät sopivan ajankohdan kokoukselle, merkitse se maalaamalla hiirellä tai valitse päivämäärät ja kellonajat alareunan pudotusvalikoista.
 • Lähetä kalenterivarauksen kutsu painamalla “Lähetä”.

Selainkäyttöliittymä

 • Valitse ohjelmavalikosta “Kalenteri”.
 • Valitse “Uusi”-pudotusvalikosta “Kalenteritapahtuma”.
 • Lisää halutut henkilöt kirjoittamalla ne “Henkilöt”-kenttään tai hakemalla henkilöitä “+”-näppäimen avulla.
 • Avaa “Ajoitustoiminto”. Hae sopiva ajankohta, valitse päivämäärät sekä kellonajat vasemman reunan pudotusvalikoista ja klikkaa OK.
 • Lähetä kalenterivarauksen kutsu painamalla “Lähetä”.

Huom! Lisää kokouskutsuun maininta:

Lähetä vastaus kutsuun käyttämällä “Hyväksy tai Hylkää” -valinnasta vaihtoehtoja “Muokkaa vastausta ennen lähettämistä” tai “Lähetä vastaus heti”. Jos valitset vaihtoehdon “Älä lähetä vastausta”, kokouksen järjestäjä ei saa tietoa siitä aiotko osallistua kokoukseen.

Ohjeet:

 

OneDrive for Business

OneDrive for Business on verkkotallennustila, joka mahdollistaa tiedostojesi tallentamisen, muokkaamisen ja jakamisen selaimessa, OneDrive-ohjelmalla, puhelinsovelluksella sekä Office-ohjelmilla. Tiedostosi ovat aina saatavilla, paikasta ja ajasta riippumatta.  Tallennustilaa on kaikille käyttäjille 1000 gigatavua ja palvelu on käytettävissä opiskelusi tai työsuhteesi ajan.

Voit käyttää OneDrive for Business -tallennustilaa selaimella osoitteessa portal.office.com

Käyttö OneDrive-ohjelmalla

Voit käyttää palvelua tietokoneelle asennettavalla OneDrive-ohjelmalla. Ohjelma tuo ja synkronoi tiedostot verkosta tietokoneelle. Tietokoneelle synkronoituihin tiedostoihin tehdyt muutokset tallentuvat verkossa olevaan tallennustilaan. OneDriven selaimessa tehdyt muutokset tiedostoihin synkronoituvat tietokoneen OneDrive-kansiossa oleviin tiedostoihin. Olemme asentaneet OneDrive-ohjelman valmiiksi henkilökunnan tietokoneisiin. Näet ohjelman tietokoneen Käynnistä-valikossa, sekä koneesi työpöydällä pikakuvakkeena.

Tiedostojen muokkaaminen Office-ohjelmilla

Jos haluat tallentaa muokattavan tiedoston omaan OneDrive for Business -tallennustilaan, valitse Office-toimisto-ohjelmien Tallenna nimellä -valikossa tallennuspaikaksi TUNI….

Käyttö mobiililaitteella

Voit ladata mobiililaitteelle sovelluksen, jolla pääset OneDrivessa oleviin tiedostoihin. Office-sovelluksilla voit muokata OneDriveen tallennettuja Office-tiedostoja.

Huomioitavaa

Huomioithan, että

 • OneDrive for Business on eri palvelu kuin kuluttajille suunnattu OneDrive.
 • Tiedoston poistaminen tietokoneen OneDrive-kansiosta poistaa sen myös pilvipalvelusta.
 • Voit palauttaa poistettuja tiedostoja itsepalveluna 90 vuorokauden ajalta. Tämän jälkeen sinulla ei ole mahdollisuutta palauttaa tiedostoja.
 • Sinun on itse siirrettävä tiedostosi ja kansiosi haluamaasi paikkaan ennen käyttöoikeuden päättymistä.
OHJEET:

 

Toimisto-ohjelmat

Office 365 -palvelussa sinulla on käytettävissäsi Microsoft Officen toimisto-ohjelmat, Word, Excel ja PowerPoint,  joiden tiedostoja pääset muokkaamaan suoraan selaimen kautta.

Ohjeet:

Ohjeita selainkäyttöön:

Ohjeita omalle koneelle asennetuille toimisto-ohjelmille:

 

Yammer

Yammer on organisaatioiden käyttöön kehitetty, hieman Facebookin kaltainen epämuodollinen viestintäväline, jossa jokaisella käyttäjällä on oma profiili. Viestintä Yammerissa tapahtuu ryhmien kautta.

Ohjeet:

 

OneNote

OneNote on muistikirjasovellus, jonne voit luoda muistinpanokansioita ja -sivuja, jotka sisältävät esim. tekstiä, kuvia, linkkejä ja videota. Onenote mahdollistaa myös yhteiskirjoittamisen. Muistikirjan sivuja voit jakaa ja muokata yhdessä toisten kanssa reaaliaikaisesti.

Ohjeet:

 

Sway

Swayn avulla voit luoda havainnollisia verkkomateriaaleja, esityksiä ja opetusmateriaaleja. Materiaaliin voi yhdistellä tekstiä, kuvia, videoita, äänitiedostoja ja animaatioita. Sway toimii erilaisilla näytöillä, myös mobiililaitteilla, ja skaalautuu laitteen ja näytön koon mukaan. Swayn voi julkaista sekä jakaa toisille käyttäjille.

Ohjeet:

 

Class Notebook

Class Notebook on opetuskäyttöön tarkoitettu OneNote -muistikirja, jossa opettaja voi hallinnoida muistikirjan käyttäjiä ja heille näkyvää sisältöä. Class Notebook -muistikirja sisältää kolme osaa:

1. Sisältökirjasto: Vain opettajalla on oikeus kirjoittaa sisältökirjastoon. Opiskelijat voivat vain lukea sivuja.
2. Yhteistyötila: Kaikki voivat kirjoittaa ja muokata yhteistyötilan sivuja.
3. Opiskelijan muistikirja: Jokaisella opiskelijalla on oma osionsa, jonka vain hän ja opettaja näkevät.

Ohjeet:

 

FORMS

Forms-ohjelman avulla voit luoda kyselylomakkeita ja jakaa ne helposti vastaajille. Ohjelmasta löytyy erilaisia kysymystyyppejä, esim. monivalinta, tietovisa, avoin vastaus. Vastaaminen onnistuu myös mobiililaitteella. Vastauksia voit tarkastella ohjelman kautta koottuna tai yksitellen.

Ohjeet:

 

Planner

Planner on työkalu projektien, tehtävien ja ryhmätöiden hallintaan. Plannerin avulla voit luoda tehtäväkokonaisuuksia, aikatauluttaa ja kuvata kokonaisuuteen kuuluvia tehtäviä ja määrittää niille vastuuhenkilö.  Plannerin avulla ryhmä voi seurata tehtävien ja koko projektin aikataulua ja etenemistä.

Ohjeet:

 

Stream

Stream on O365:n videopalvelu.  Videota julkaistaessa voidaan valita kenelle video näkyy: oletuksena palvelu tarjoaa videon julkaisemista koko organisaation käyttöön, mutta videoiden katsomisoikeudet on mahdollista asettaa esimerkiksi vain tietyille henkilöille tai ryhmille. Stream on tarkoitettu organisaation sisäiseen käyttöön, eivätkä ulkopuoliset pääse kirjautumaan palveluun.

Ohjeet: